Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ




Αγαπητοί ενορίτες, 

έχοντας ως παρακαταθήκη τα λόγια του Μακαριωτάτου Aρχιεπισκόπου μας, σύμφωνα με τα οποία η Ενορία μπορεί να αποτελέσει σταυροδρόμι συνάντησης της αγάπης και της ανθρωπιάς, σας ανακοινώνουμε τις δράσεις μας για το νέο Εκκλησιαστικό έτος:

1. Κατηχητικές Συνάξεις (Εναρξη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου)

2. Σχολή δωρεάν εκμάθησης Μουσικών οργάνων- πολυφωνικής Χορωδίας

3. Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής ( απο τον πατέρα Σπυρίδωνα)

4. Κύκλος Κυριών και Δεσποινίδων

5. Επισκέψεις σε Εκκλησιαστικά ιδρύματα, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία

6. Προσκυνηματικές Εκδρομές

7. Εθελοντισμός- συμμετοχή στα εθελοντικά προγράμματα της "Αποστολής".

8. Αιμοδοσία

9. Ημερίδες-Ενημερωτικές προβολές

Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές θα πρέπει να προσέλθουν στον Ναό και να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής.

Καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης των αιτήσεων είναι η Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024.


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεδριακές εκδηλώσεις σχετικά με τα ιερά κείμενα του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου της πόλεως των Αθηνών

 


 Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. σε συνεργασία με τον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Πεντέλης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με αφορμή την έλευση αποτμήματος εκ του ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου - Πολιούχου Αθηνών- από την Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, από τις 22 -29 Σεπτεμβρίου με γενικό θέμα: "Τα Αρεοπαγιτικά κείμενα ως αφορμή σύγχρονης σκέψης - Η συνάντηση της ιστορικής αλήθειας και της Ορθόδοξης πνευματικότητας στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα".


Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

https://mcusercontent.com/d5bedfa916d9020ef1e5a20a8/files/47e6d88b-8d44-cdd2-4612-bab91aa19825/Areopagitika_keimena.pdf

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για το πρόγραμμα: Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου

 


Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.) πρόκειται να υλοποιήσει νέο κύκλο επιμορφωτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε κληρικούς και λαϊκούς, με την μεθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. 

Ενα ενδιαφέρον πρόγραμμα είναι και αυτό της διαχείρισης προβλημάτων οικογενειακού βίου.

Οσοι επιθυμούν να ενημερωθουν για το πρόγραμμα και να υποβάλλουν αίτηση μπορούν να επισκεφτούν το σύνδεσμο

https://ipe.gr/2024/09/09/prosklisi-ypovolis-aitisewn-diaxirisi-problimatwn-oikogeneiakou-viou/ 



Ξεκινά το έργο της συντηρήσεως των Αγιογραφιών στο Ναό μας.

 


Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Εκκλ. Συμβουλίου π. Σπυρίδωνος Λόντου απο το 2021 ζητήθηκε απο την Περιφέρεια Αττικής να εντάξει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της τη συντήρηση και αποκατάσταση των αγιογραφιών του Ναού μας. Μετά την κατάθεση πλήρους φακέλου και της σχετικής μελέτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με τις υπ.αριθμ. 184 και 185/2022 αποφάσεις του, ενέταξε το έργο στο Πρόγραμμα  Εκτελεστέων Έργων καθώς και στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής έτους 2023. Η παροχή υπηρεσίας χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής με Κ.Α.Ε. 9729.01.029.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο  προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της  Περιφέρειας Αττικής,  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και  του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Ιλισού συνολικής διάρκειας τριάντα (30) μηνών, ενώ η δημοπράτηση και υλοποίησή θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 8/6/2023 συνήλθαν σε τακτική συνεδρίαση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας  Αττικής. Στο 31ο θέμα αυτής, περί εγκρίσεως σύναψης και όρων του σχεδίου της Προγραμματικής  Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ι. Ναού μας για την παροχή υπηρεσίας με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ  ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ  ΤΟΥ  ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΙΛΙΣΟΥ», τα σεβαστά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ενέκριναν τη  σύναψη  και τους όρους του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης.

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023 στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, υπεγράφη απο τον πρώην Περιφερειάρχη κο Γεωργ. Πατούλη , τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Βαρνάβα Θεοχάρη και τον Πρόεδρο του Εκκλησ. Συμβουλίου του Ναού Πρωτ. Σπυρίδωνα Λόντο, η προγραμματική σύμβαση του έργου. Εκ μέρους του Εκκλ. Συμβουλίου ορίσθηκαν εκπρόσωποι στην κοινή Επιτροπή παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου ο Ταμίας κος Δημ. Κάππας με αναπληρώτρια τη Γραμματέα κα Ειρ. Σταυριδάκη.

Μετά την υποβολή προσφορών για την ανάληψη του έργου, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις 26/9/2023 με την υπ. αριθμ. Β3 απόφασή του ενέκρινε τον μειοδοτικό διαγωνισμό εκτέλεσης του έργου και αποφάσισε την ανάθεση του έργου στην μειοδότιδα εταιρεία "Museum Art-Ηλία Παπαγεωργίου Ο.Ε.". 

Ηδη, τις ημέρες αυτές ξεκίνησε η τοποθέτηση των ικριωμάτων και θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Εκ προσώπου του Εκκλ. Συμβουλίου ο Πρόεδρος π. Σπυρίδων ευχαριστεί θερμά τον Μακαριώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Ιερώνυμο Β΄ για την ευλογία του στην εν λόγω προσπάθεια, τους αξιότιμους Περιφερειάρχες Γ. Πατούλη και Ν. Χαρδαλιά με τους συνεργάτες τους, Περιφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Δημόπουλο, Γ. Βλάχο και Κ. Ζώμπο,  τα σεβαστά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα στελέχη της Περιφέρειας και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τη συνεργασία τους.

 



Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόγραμμα Αγιασμών στα σχολεία της Ενορίας μας



Οι Αγιασμοί για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς στα σχολεία τη Ενορίας μας θα γίνουν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

9.00 π.μ.  Νηπιαγωγεία 45ο και 73ο και 93ο Δημοτικό : π. Ιωάννης

9.00 π.μ.  6ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών: π. Σπυρίδων

7.15 μ.μ.  3ο Εσπερινό Λύκειο: π.  Νικόλαος

Ευχόμεθα σε όλους καλή χρονιά

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

 


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗΣ

 

Σας ενημερώνουμε ότι ο Ιερός Ναός μας διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ι.Μ.Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαλεβής που βρίσκεται στην Αρκαδία, στις πλαγιές του όρους Πάρνωνας και σε υψόμετρο 900 μέτρων,το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με ώρα αναχώρησης 07:15 π.μ. από την Ενορία.
Τις μεσημβρινές ώρες θα επισκεφθούμε τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας.

             Η τιμή συμμετοχής είναι 30€.                                                                                    
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον π.Σπυρίδωνα και στο τηλ.2109236191.

Δείτε άποψη της Ι. Μονής στο σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=zDUwbumcLSE 
Εκ του Ιερού Ναού.


Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Εξόδιος Ακολουθία π. Νικολάου Κολίντου

 Τελέστηκε σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στο Ναό μας η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού συμπρεσβυτέρου και αδελφού π. Νικολάου Κολίντου. Ο μακαριστός ιερεύς υπηρέτησε απο το 2001 και για 8 περιπου χρόνια στον Ναό και το παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, αφήνοντας μνήμη αγαθού και σεβασμιου γέροντα.

Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ως εκ προσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Σαλώνων κ. Ιγνάτιος.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τα πατρικά συλλυπητήρια και τις σεπτές ευχές της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και τη συμπάθεια των Ιμβρίων Αρχιερέων του Θρόνου. Συγκινημένος αναφέρθηκε στην βιοτή του μακαριστού ιερέως και τόνισε ότι συνηπηρετήσας μαζί του στην Αυστραλία είχε την ευκαιρία να διδαχθεί απο αυτόν την πραότητα και την κατα Χριστόν ζωή. Ευχήθηκε δε, όπως οι πόδες του μακαριστού πορεύθηκαν στα μηκη και τα πλάτη της γης για το Ιερόν Ευαγγέλιον, έτσι και τώρα να ανοίξει η θύρα του Παραδείσου για να πορευθεί προς αυτήν. 

Ο Θεοφιλέστατος εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, αφού είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τον μακαριστό καί τά εκλεκτά μέλη της οικογένειας του, όταν για καποιο χρονικό διάστημα βρέθηκαν οικογενειακώς στην Κατερίνη.

Εκ μέρους των Εφημερίων και της Εκκλησιαστικής Κοινότητας ο Ιερατ. Προϊστάμενος π. Σπυρίδων εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά του εκλιπόντος στην Ενορία και μετέφερε προς την οικογένεια τα ολόθερμα συλλυπητήρια όλων. 

Να έχουμε την ευχή του.

Εκ του Ι.Ναού