Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Μνήμη Οσίου Νικολάου Ιερέως του Πλανά

 

                                                     Οσιος Νικόλαος Πλανάς (1851-1932)

                          (Φορητή Εικόνα στον Ναό μας  Αγιογραφία Ιερομον. Εφραίμ Γκιβίση)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Οσίου πατρός Νικολάου, ιερέως, του Πλανά, ενός αγιασμένου κληρικού του 19ου αιώνα που διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Ο Οσιος γεννήθηκε το έτος 1851 στην Νάξο και ζούσε με την οικογένειά του απλοϊκά και χριστιανικά, έχοντας ως παράδειγμα τον ιερέα παππού του. Μόλις κοιμήθηκε ο πατέρας του, σε ηλικία 14 ετών ήλθε στην Αθήνα με την μητέρα και την αδελφή του και σε ηλικία 17 ετών νυμφεύθηκε. Απόκτησε έναν υιό, αλλά έχασε την πρεσβυτέρα του. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 28 Ιουλίου 1879 στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πλάκας, και Πρεσβύτερος στις 2 Μαρτίου 1885. Τοποθετήθηκε Εφημέριος στον παλαιό Ναϊσκο του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί απο τον Δήμο Αθηναίων ως Ενοριακός τον Φεβρουάριο του 1885. Αργότερα, αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του και τοποθετήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, επι της οδού Βουλιαγμένης, όπου υπηρέτησε μέχρι και την κοίμησή του στις 2 Μαρτίου 1932. 

Η μεγάλη του ευλάβεια, η ιεροπρέπεια , η ταπείνωση και η αγάπη του για τους πτωχούς τον καταξίωσαν στην συνείδηση του λαού. Ανακηρύχθηκε Αγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 1992 και τα ιερά του λείψανα θησαυρίζονται στον Ναό του Αγίου Ιωάννου, οδού Βουλιαγμένης. Τεμάχιο των ιερών λειψάνων του φυλάσσεται και στον Ναό μας. Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια απο την κοίμησή του.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του.