Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ 6ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΜΑΣ



Η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία μας  δεν περιορίζεται μόνο στα στενά πλαίσια του σχολικού συγκροτήματος, αλλά παρουσιάζει μια ευρύτερη διάσταση γνωστικού χαρακτήρα. Μέσα από την επίσκεψη σε Ναούς, τη διδασκαλία τη συζήτηση ή τη διαλεκτική συνεργασία, τους δίνεται η δυνατότητα να λάβουν ειδικές γνώσεις και να συμμετέχουν ενεργά. Η διαδραστική μάθηση και η ομαδική έρευνα επιτρέπουν τον πλούτο της ανακάλυψης, βοηθώντας έτσι τους μαθητές να μη γίνονται απλοί αποδέκτες δεδομένων.

Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκε στο Ναό μας,  σε αγαστή συνεργασία με την διεύθυνση του 6ου Λυκείου Αθηνών και της Καθηγήτριας Θρησκευτικών κας Μαρίας Παπακώστα, η διαδραστική διδασκαλία στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου του 6ου Λυκείου Αθηνών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από τον Προϊστάμενο π. Σπυρίδωνα Λόντο την ιστορία του παλαιού και του νέου Ναού, τον αρχιτεκτονικό του ρυθμό, τον ζωγραφικό του διάκοσμο, τα τελούμενα στην Θεία Λειτουργία, τα ιερά σκεύη και την διαδικασία της προθέσεως στη Θεία Λειτουργία. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ερώτησεις στο όλο εγχείρημα. Τους δόθηκε η ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις θεμελιώδεις παραστάσεις, τα θέματα και τα σύμβολα της ορθόδοξης πίστης και ζωής και να καταλάβουν την σπουδαιότητα ενός Ναού για την κοινωνία της περιοχής, αλλά και την θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Στο τέλος, διανεμήθηκε σε όλους και όλες ως  ευλογία το βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία του Ναού.