Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η εξόδιος Ακολουθία του π. Ιωάννου Καραλή

 



Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπροσωπών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, προέστη το μεσημέρι της Εξοδίου Ακολουθίας του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Καραλή, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Ναό μας. Κατα την εξόδιο ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος, αφού μετέφερε τα κατ’ άνθρωπον συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ προς τους συνεφημερίους, τους Ενορίτες και τους οικογενείς του κεκοιμημένου πρεσβυτέρου, μεταξύ ἀλλων, ανέφερε, ότι ο αείμνηστος υπήρξε ζωντανή μαρτυρία του Χριστού στον κόσμο, που λάμπρυνε την Εκκλησία των Αθηνών με την ιεροπρέπεια, την πνευματική του κατάρτιση, και τον λιπαρό κηρυκτικό του λόγο, αφήνοντας πνευματική και υλική παρακαταθήκη στον διάδοχό του π. Σπυρίδωνα Λόντο, στα πνευματικά του τέκνα και τους Ενορίτες.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των Εφημερίων και της Φιλοπτώχου αδελφότητος επικήδειο εκφώνησε και ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου Πρωτ.Σπυρίδων Λόντος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: Σήμερα, με αισθήματα ανθρώπινης θλίψης και συνοχής καρδίας, προπέμπουμε στην αιωνιότητα τον μακαριστό Γέροντα μας πατέρα Ιωάννη. Ο προκείμενος νεκρός αφιέρωσε τον εαυτόν του όλον στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Στα ώτα της ψυχής του πάντα αντηχούσαν οι λέξεις του Κυρίου: «ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων». Το πρόγραμμά του ήταν το πρόγραμμα της Εκκλησίας. Γνώριζε καλώς την αποστολή του: «Οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλά διακονῆσαι». Βρισκόταν πάντοτε πρόθυμος στη διακονία της αγάπης, λειτουργούσε, κήρυττε, εξομολογούσε, ευλογούσε γάμους και βαπτίσεις, εργάσθηκε στον τομέα της νεότητας οργανώνοντας κατηχητικές ομάδες, πνευματικές συνάξεις και ομιλίες.

Διακρίθηκε για την λειτουργική του κατάρτιση, την κηρυγματική του δεινότητα, την φιλανθρωπία και την πνευματικότητά του. Υπηρέτησε την Ενορία με αυταπάρνηση, φροντίζων για τους ενορίτας,  τον εξωραϊσμό και καλλωπισμό του Ιερού Ναού. Εχοντας πλήθος πνευματικών τέκνων και λαϊκών συνεργατών συνέστησε ερανικές επιτροπές για την εξεύρεση πόρων για την αποπεράτωση των έργων του Ναού και την ανοικοδόμηση του κτηρίου μας επι της πλατείας Κυνοσάργους. 

Υπηρέτησε για πολλά έτη ως Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΓ΄ Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τιμήθηκε με τον Σταυρό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, για την πολυσχιδή προσφορά του, καθώς και για την παραχώρηση, κατόπιν εισηγήσεώς του, του κτηρίου μας προς χρήση των κεντρικών γραφείων της Μ.Κ.Ο «Αποστολή».  

Ο μακαριστός π. Ιωάννης, υπηρετήσας για 45 συναπτά έτη στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, ήταν ο τελευταίος χρονικά από τους 4 Ιερείς με πολυετή εφημεριακή προσφορά στον Ναό μας. Διάδοχος των αειμνήστων Πρεσβυτέρων Παντελεήμονος Αναστασίου (1912-1951),  Δημητρίου Λάζαρη (1898- 1930), και του μακαριστου Αρχιμανδρίτου Σπυρίδωνος Σγουρόπουλου (1933-1959).

Κλίνουσα γόνυ σεβασμού ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών η Εκκλησιαστική μας κοινότητα  πρὸς τὸν «μακαρίᾳ τῇ λήξει γενόμενον» μακαριστόν π. Ιωάννη τον προπέμπει εις την αιωνιότητα, με την πεποίθησιν της συναντήσεως μας εις τον Ουρανόν κατά την Ανάστασιν.

Στα εκλεκτά τέκνα του Γεώργιο και Μαρία, στον Γαμβρό την νύφη του καθώς και στα εγγόνια του εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήρια και ευχόμαστε την εξ ύψους παρηγορίαν.

Προσωπικώς σε ευχαριστώ Γέροντά μας  για την πολύτιμη ευχή σου, κατά την παράδοση της διαχείρισης του Ναού, και την αναγνώρισή σου ότι στο ταπεινό πρόσωπό μου αφήνεις με σιγουριά την παρακαταθήκη σου. Οι προσευχές και των συμπρεσβυτέρων σου π. Δημητρίου Ζάρα και π. Ιωάννου Φλαριώτη, οι οποίοι λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούσαν να παρευρεθούν σήμερα, σε συνοδεύουν". 

Στην συνέχεια η σορός του μακαριστού μετεφέρθη στο Α΄Κοιμητήριο Αθηνών ,όπου έγινε η ταφή του.

Ειη η μνήμη του αιωνία.