Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021

Η απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών (12/10/1944)

 


12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί, την πήρε υπό μάλης και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, σηματοδοτώντας το τέλος της γερμανικής κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθηνας. 

Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», ενώ απ’ άκρη σ’ άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος. Μετά από τριάμισι χρόνια δουλείας και σκλαβιάς οι Αθηναίοι ανάπνεαν για πρώτη φορά τον αέρα της λευτεριάς.

Σε ανάμνηση της ιστορικής ημέρας, αύριο Τρίτη το πρωί στις 11 π.μ. στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως θα γίνει η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και οι καμπάνες των Εκκλησιών θα σημάνουν και πάλι χαρμόσυνα για πέντε λεπτά.

Έναρξη νέας κατηχητικής χρονιάς και δωρεάν μαθημάτων μουσικής

  Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε σήμερα με την ακολουθία του Αγιασμού η νέα κατηχητική χρονιά και οι δωρεάν μουσικές σπουδές, που θα διεξάγον...